Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

CIBULAČKA ZAPEČENÁ SE SÝREM

08. 10. 2018
David Schön

Člověk by si řekl „klasická francouzská cibulačka“. Ale variant receptů najdete tolik, kolik cibulí do ní musíte nakrájet. Tak jsme se poctivě vydali na cestu poznání a hledali tu nejlepší. A tady ji máte! Učiněný poklad – ta nejvymazlenější verze cibulačky. V závorkách najdete možné alternativy, kdybyste nám náhodou nevěřili a chtěli to vyzkoušet sami. Bon appétit!  

Čas přípravy: 60 minut Složitost: nenáročná příprava Počet porcí: 4

Suroviny:

0,7 kg bílé cibule (nebo napůl s červenou)

hladká mouka

sýr Gruyére (Comte, Emmental, směs s parmezánem)

francouzská bageta

1 lžíce másla

1 lžíce třtinového cukru

1 bobkový list (+ tymián)

olivový olej

sůl, pepř

1,5 l hovězího (zeleninového) vývaru

2 dl sladšího bílého vína (suchého, červeného, bílého portského)

Postup:

Nejdřív si načněte dobré víno. Stejně ho k vaření nebudete potřebovat všechno a krájení cibule by jinak mohla být nuda.

Cibuli nakrájejte na kolečka. Na pánvi si rozpalte máslo s olivovým olejem (aby se nepřepalovalo). Přihoďte cibuli a trpělivě opékejte, dokud nebude krásně zlatá. Až začne chytat barvu, ještě ji zasypte lžící třtinového cukru a nechejte zkaramelizovat.

Opečenou cibuli zaprašte moukou, krátce orestujte a podlijte vývarem. Přidejte koření a vařte asi 20 minut.

Přilijte bílé víno a ještě krátce povařte. Nechceme, aby se vypařilo úplně všechno. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Případně trošku nařeďte vodou, pokud to bude příliš velká síla.

Z bagetky ukrojte na každou porci 2 kolečka. Cibulačku nalijte do pekáče nebo jednotlivých misek, navrch dejte plátky bagety a poctivě zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem.

Teď už stačí nechat pár minut zapéct v troubě (režim gril), ať se sýr rozteče a získá krásnou zlatavou barvu. Můžete podávat!

Snoubení:

V zásadě se k cibulačce bude hodit to víno, které jste použili na vaření. Cibulačka bude vždy hodně výrazná a trošku nasládlá, takže se nebojte vína aromatičtějšího a se zbytkovým cukrem. My si k polévce dali polosladké Rulandské šedé od Maňáka a bylo to super.


Pracuji ...