Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Lyonský salát se sázeným vejcem

05. 03. 2019
Jakub Pernica

Francie proslula svou gastronomií a o okolí Lyonu to platí dvojnásob. Představujeme vám salad lyonnaise, neboli lyonský salát. Nenáročný kulinářský počin, který si zamilujete pro neodolatelnou kombinaci chutí. Milovníci masa většinou saláty tolik nemusejí. Nicméně tento budou milovat. Hlavní přísady totiž tvoří slanina a vejce.

Čas přípravy: 30 minut Složitost: jednoduchá příprava Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 velká čerstvá vejce
  • 300 g slaniny v celku
  • 500 g salátu (rukola, čekanka, ledový salát)
  • starší francouzská bageta nebo bílý chléb
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • dijonská hořčice
  • balzamikový ocet
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř, ocet

 

Postup

  1. K salátu se ideálně hodí ztracená vejce, která si připravíme i my. Nejprve si do velkého hrnce nalijte vodu do výšky alespoň 10 cm a dejte vařit. Mezitím si připravte další suroviny. Nakrájejte šalotku nadrobno, utřete česnek a slaninu a pečivo nakrájejte na kostičky.
  2. Rozehřejte pánev a dejte opéct slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidejte na chvíli česnek. Poté shrňte do misky a na pánev po slanině dejte dokřupava opéct bagetu.
  3. Ve větší míse připravte jednoduchou zálivku. Smíchejte šalotku, dobrou dávku olivového oleje, lžíci dijonské hořčice a lžíci balzamika. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Těsně před podáváním k zálivce přidejte na kousky natrhaný salát a vše důkladně promíchejte, díky promíchání na poslední chvíli salát nezvadne. Poté jej servírujte na talíř a posypte kousky slaniny a opečeného pečiva.
  5. Zbývá připravit zastřená vejce. Na každou porci připravte jedno, větším jedlíkům dvě. V hrnci by měla voda již téměř vřít. Ideální je teplota okolo 80 °C, vroucí voda by vejce roztrhala. Do vody přidejte trochu octa, kyselé prostředí udrží vejce lépe pohromadě. Poté vejce vždy rozklepněte do hrníčku, rozmíchejte vodu v hrnci a do středu víru vejce opatrně vlijte. Nakonec jej vařte asi 3 minuty a opatrně vytáhněte děrovanou podběračkou.

Snoubení

Salát, slanina a hořčičná zálivka tvoří velmi lákavou kombinaci, kterou nejlépe doplní aromatické sušší bílé víno s lehkou kyselinkou. Doporučujeme dosucha dělaný Sauvignon, Hibernal nebo Müller Thurgau.

Nakoupit vína na eshopu


Pracuji ...