Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.
Kdo by neznal Veltlínské zelené. Osobně neznám vinárnu nebo restauraci, kde by nebylo součástí vinného lístku. Proto považuji za mou svatou povinnost vám o této odrůdě napsat několik zajímavostí. Tak otevřít lahvinku (veltlínu), udělat si pohodlí a hurá do toho.
Veltlín je u nás dlouhodobě nejpěstovanější bílou odrůdou, i když mu v poslední době šlape na paty Müller Thurgau. Z celkové plochy vinic mu připadá přibližně 11 % a jeho využití sahá od jednodušších, příjemné pitelných vín, přes ta přívlastková s typickou odrůdovostí až po použití při výrobě sektů.
Veltlínské zelené je starobylá bílá moštová odrůda révy vinné. Její původ je opředen tajemstvím a donedávna nebylo jasné, zda vznikla v Itálii nebo Rakousku. Mimo jiné díky analýze DNA se ukázalo, že pochází z regionu Dolního Rakouska, z oblasti vrchoviny Manhartsberg. Tam vznikla samovolným křížením odrůdy Tramín a taktéž staré (i když málo známé) odrůdy St. Georgen.
V Rakousku se mu historicky daří a také se zde pěstuje nejvíce na světě. Setkáte se s ním převážně pod značkou Weinviertel DAC. Rakouský původ naznačuje i kdysi užívaný název „Mouhartsrebe“ právě podle vrchoviny Manhartsberg. Dnes známý název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století. Předtím se užívalo pojmenování Grüner Muskateller nebo Weißgipfler a i na Moravě se tradičně nazýval Bělošpičák nebo Muškatel.
Kromě regionu Weinviertel jsou pro své veltlíny známé rakouské regiony Kamptal, Kremstal, Donauland a Wachau. Mimo Rakousko se pak pěstuje u nás a v sousedním Slovensku, v Maďarsku, Německu a také na Balkáně.
Veltlínské zelené je velice příjemné lehce aromatické víno, které potkáte v drtivé většině případů jako suché. Má nezaměnitelné aroma s pikantním nádechem různým podle složení půdy vinice. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na lahvích se nejprve objevují kořenité tóny pepře, které posléze zanikají a začíná dominovat mandlová chuť.
Díky jeho kořenitosti a pikantnosti tato odrůda výborně doplňuje masitá jídla. Vyzkoušejte někdy vařené vepřové nebo tradiční zabijačkové speciality místo s pivem právě veltlínem. Budete velmi příjemně překvapeni.
Díky živé kyselince, kterou často mívá, a chuti po bílém pepři je mladý veltlín jako stvořený k tučnějším vepřovým masům a špeku. Své by vám o tom řekli právě Rakušané, kteří si tyrolský špek s ničím jiným snad nedokáží představit.
V Česku se Veltlínské zelené pěstuje opravdu hodně. Ochutnat můžete veltlíny z Mikulovska, Velkopavlovicka i z okolí Mělníka či Roudnice. Opravdová bašta veltlínu u nás je však Znojemsko.
Je to logické, protože okolí Znojma se může chlubit podmínkami ne nepodobnými Rakousku – zemi veltlínu. V Okolí Znojma se mu daří skvěle, vznikají zde nádherné aromatické a kořenité veltlíny, které poznáte na první pohled. Právě i proto zde vzniklo VOC Znojmo, které se kromě Ryzlinku rýnského a Sauvignonu zaměřuje právě na veltlínské.
Veltlínské zkrátka na Moravu patří a nedokážeme si představit svět bez něj.