Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Veltlínské zelené - nejpěstovanější bílé v České republice

05. 03. 2019
Jakub Pernica

Kdo by neznal Veltlínské zelené. Osobně neznám vinárnu nebo restauraci, kde by nebylo součástí vinného lístku. Proto považuji za mou svatou povinnost vám o této odrůdě napsat několik zajímavostí. Tak otevřít lahvinku (veltlínu), udělat si pohodlí a hurá do toho.

Veltlín je u nás dlouhodobě nejpěstovanější bílou odrůdou, i když mu v poslední době šlape na paty Müller Thurgau. Z celkové plochy vinic mu připadá přibližně 11 % a jeho využití sahá od jednodušších, příjemné pitelných vín, přes ta přívlastková s typickou odrůdovostí až po použití při výrobě sektů.

Na začátku bylo slovo, teda vlastně Tramín

Veltlínské zelené je starobylá bílá moštová odrůda révy vinné. Její původ je opředen tajemstvím a donedávna nebylo jasné, zda vznikla v Itálii nebo Rakousku. Mimo jiné díky analýze DNA se ukázalo, že pochází z regionu Dolního Rakouska, z oblasti vrchoviny Manhartsberg. Tam vznikla samovolným křížením odrůdy Tramín a taktéž staré (i když málo známé) odrůdy St. Georgen.

V Rakousku se mu historicky daří a také se zde pěstuje nejvíce na světě. Setkáte se s ním převážně pod značkou Weinviertel DAC. Rakouský původ naznačuje i kdysi užívaný název „Mouhartsrebe“ právě podle vrchoviny Manhartsberg. Dnes známý název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století. Předtím se užívalo pojmenování Grüner Muskateller nebo Weißgipfler a i na Moravě se tradičně nazýval Bělošpičák nebo Muškatel.

Kromě regionu Weinviertel jsou pro své veltlíny známé rakouské regiony Kamptal, Kremstal, Donauland a Wachau. Mimo Rakousko se pak pěstuje u nás a v sousedním Slovensku, v Maďarsku, Německu a také na Balkáně.

Veltlínské ve sklence

Veltlínské zelené je velice příjemné lehce aromatické víno, které potkáte v drtivé většině případů jako suché. Má nezaměnitelné aroma s pikantním nádechem různým podle složení půdy vinice. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na lahvích se nejprve objevují kořenité tóny pepře, které posléze zanikají a začíná dominovat mandlová chuť.

Díky jeho kořenitosti a pikantnosti tato odrůda výborně doplňuje masitá jídla. Vyzkoušejte někdy vařené vepřové nebo tradiční zabijačkové speciality místo s pivem právě veltlínem. Budete velmi příjemně překvapeni.

Díky živé kyselince, kterou často mívá, a chuti po bílém pepři je mladý veltlín jako stvořený k tučnějším vepřovým masům a špeku. Své by vám o tom řekli právě Rakušané, kteří si tyrolský špek s ničím jiným snad nedokáží představit.

Moravská bašta veltlínu

V Česku se Veltlínské zelené pěstuje opravdu hodně. Ochutnat můžete veltlíny z Mikulovska, Velkopavlovicka i z okolí Mělníka či Roudnice. Opravdová bašta veltlínu u nás je však Znojemsko.

Je to logické, protože okolí Znojma se může chlubit podmínkami ne nepodobnými Rakousku – zemi veltlínu. V Okolí Znojma se mu daří skvěle, vznikají zde nádherné aromatické a kořenité veltlíny, které poznáte na první pohled. Právě i proto zde vzniklo VOC Znojmo, které se kromě Ryzlinku rýnského a Sauvignonu zaměřuje právě na veltlínské.

Veltlínské zkrátka na Moravu patří a nedokážeme si představit svět bez něj.

Nakoupit veltlíny na eshopu


Pracuji ...