Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.
Piemont proslul především jako domov dvou vynikajících červených vín vyhledávaných náročnými vínovníky z celého světa. Jde o Barolo a Barbaresco. Obzvláště Barolo je ve světě velmi vyhledáváno a ne náhodou bývá nazýváno víno králů a král vín. Najdete zde ale mnohem více.
Označení král vín by mohlo naznačovat prastarou tradici výroby, avšak tyto kultovní skvosty vznikly poměrně nedávno. První zmínky o nich pocházejí z druhé poloviny 19. století a teprve okolo 70. let století dvacátého dostala svou nynější vyhlášenou podobu.
Piemont se rozkládá na severu Itálie a jeho charakteristické podnebí ovlivňují Apeniny a severozápadní pásmo Alp. Mohlo by se tedy zdát, že půjde o nehostinnou krajinu s minimem sluníčka, ale není to pravda. Takřka ve všech svých částech nabízí Piemont podmínky pro révu vinnou příznivé. Především v jižní polovině regionu se rozkládají velmi ceněné provincie Cuneo, Asti a Alessandria v Langhe a v Monferratu. Samozřejmě, že se zdejší podmínky liší od oblastí jižní Itálie, některým odrůdám se zde však náramně daří.
Nejpěstovanější piemontské odrůdy
Barbera (31 %)
Moscato (22 %)
Dolcetto (13 %)
Nebbiolo (10 %)
Od 13. století zažívá Piemont velký rozmach. Prim tehdy hrála odrůda Nebbiolo doplněná o Moscato a Malvasii, ze kterých se nejprve vyráběla sladší a jemně perlivá vína, po nichž panovala největší poptávka. Tak tomu bylo až do 19. století.
První suché Nebbiolo se objevuje v 19. století z podnětu Camilla Cavoura, státníka, který stál u zrodu sjednocené Itálie. Ten pro své vinařství najal okolo roku 1850 francouzského vinařského odborníka Louise Oudarta, aby vyrobil suché červené podle vzoru Bordeaux. Výsledné suché, plné a silné víno s označením původu Barolo získalo brzy uznání v nejvyšších kruzích.
Pozadu však nezůstalo ani neméně známé Barbaresco, které vzniklo ve stejné době. Zpočátku se dokonce těšilo vyššímu uznání než proslulé Barolo.
Zdejší vinaře proslavilo především Barolo a Barbaresco, nejsou to však jediná skvělá vína pocházející z Piemontu. Najdete zde výborná červená z nejpěstovanější odrůdy tohoto regionu – Barbery. A nesmíme opomenout ani odrůdu Dolcetto, která dává středně plná ovocná a svěží vína. Dolcetto není příliš náročné, takže se jím osazují i méně příznivé polohy. Pro tuto odrůdu je typická též nižší kyselinka. Nejzajímavější vína z Dolcetta se vyrábějí v oblasti Diano d’Alba, kde leží vinohrady na nejlepších jižních svazích.
Z bílých odrůd musíme zmínit Moscato, používané pro výrobu šumivých vín (jistě znáte Moscato d’Asti a Asti Spumante), nebo Cortese. Poslední zmíněná odrůda dává vzniknout jednomu z nejoblíbenějších bílých vín Itálie s názvem Gavi. Proslulo svým citrusovým aroma a až vibrující pikantní kyselinkou, která se velmi podobá vínům z Chablis.
Kdybychom se rozepsali o jednotlivých apelacích Piemontu tak, jak by si zasloužily, stvořili bychom objemný román. Piemont má totiž nejvíce DOCG (17) a DOC (42) v celé Itálii. Najdete zde výborné polohy pro plná a hutná i lehká a ovocná červená, ale také fantastické apelace pro vína bílá. Zkrátka takový malý vinařský ráj na zemi, který se dobře ukrývá v podhůří velehor.
DOCG Piemontu:
Alta Langa
Asti
Barbaresco
Barbera d'Asti
Barbera del Monferrato Superiore
Barolo
Brachetto d'Acqui
Castagnole Monferrato
Cortese di Gavi
Dolcetto di Dogliani Superiore
Dolcetto di Ovada Superiore
Dolcetto di Diano d'Alba
Erbaluce di Caluso
Gattinara
Ghemme
Nizza
Roero