Naši vinaři

Tihle borci pro vás makají od rána do večera, abyste si mohli naplno vychutnat ta nejlepší vína. Prohlédněte si, s kým máte tu čest.

Tomáš Baňař: Bariku se nebojíme ani u bílých vín

07. 04. 2017
Míra Mašek

Vitis Strážnice. Poctivé rodinné vinařství, které vsází na tradiční postupy a moderní technologii. A to se vyplácí! Jejich aromatická a svěží bílá vína jsou prostě parádní. A taková luxusní plná červená si široko daleko jinde nedáte.

Vitis Strážnice 

Strážnice

Podoblast: Slovácká

Rozloha vinic: 28 ha

Roční produkce: 80 000 lahví

Viniční tratě:

Dolní hory, Horní hory, Žebráky,

Horní štramfáty, Podkovné

Vinařství Vitis loni oslavilo dvacet let od založení. Jak jeho příběh v roce 1996 začal?

Otec vyráběl víno ve Strážnici – i když na jiné adrese – už začátkem 90. let. V té době ještě

nevlastnil vinohrady a veškeré hrozny nakupoval. A protože jejich kvalita nebyla vždy

ideální, rozhodl se roku 1996 vysadit vlastní vinice. Ve stejné době vyrostla i naše výrobní

hala a sklep.

Kdy jste se do chodu vinařství zapojil vy?

Mě i sestry Kateřiny se to týkalo od začátku, na výsadbě se podílela celá rodina. Postupně

jsme asi v deseti lidech sami vysadili třicet hektarů. Bylo to náročné, ale máme na tyhle

„brigády“ i veselé vzpomínky.

Se kterými odrůdami jste začali?

Na nejstarší vinohrad přišel Ryzlink rýnský a Sauvignon, pak jsme na Horních horách

vysázeli Frankovku, Rulandské šedé, Chardonnay a Rulandské modré. V první fázi šlo asi o

13 hektarů, k nimž jsme si pronajali dalších 15 hektarů v oblasti Mistřice-Javorovec. Tam se

velmi dařilo odrůdě Müller Thurgau, ale bylo pro nás obtížné tak daleko jezdit. Proto jsme po

roce 2000 tuto vinici prodali. A abychom doplnili výpadek, vysadili jsme v letech 2003–2004

dalších 15 hektarů. Dnes hospodaříme i na tratích Dolní hory, Žebráky a Podkovné.

Které odrůdy jste pro druhou vlnu výsadby zvolili?

Výběr by jednoduchý – oblíbené odrůdy, které právě „frčely“. Roku 2003 byla v módě

červená vína, takže máme vysazeno 50 % modrých odrůd. Například Zweigeltrebe nebo

Merlot, jenž se k nám ale dostal omylem. Za pár let se vkus zase změnil, dnes však poptávka

po moravských červených opět roste. Málokdo je ovšem umí dobře udělat a vnímáme je jako

způsob, jak vyniknout.

Jak to bylo s tím Merlotem?

Objednali jsme Frankovku, ale ve školce to nějak popletli, takže mezi sazenicemi jí byla tak

desetina. Když réva rašila, všimli jsme si, že očka mají fialovou barvu a chloupky. Frankovka

je má zelené a hladké, což nás znejistělo. Co by to mohlo být? No a vyklubal se z toho

Merlot. (smích) Ale nakonec vše dobře dopadlo a každoročně ho máme ve výběru z hroznů.

Jaká je vaše roční produkce?

Záleží na ročníku, obvykle 50–80 000 lahví. Když přijde slabší ročník, jako třeba 2014, zbyde

toho na nás méně. Část hroznů totiž prodáváme a naši odběratelé mají určité množství

nasmlouvané předem. V roce 2014 jsme kvůli slabé úrodě třeba vůbec nedělali červená vína,

naopak ročník 2015 byl perfektní.

Kolik lidí se na výrobě podílí?

Otec se stará o vinohrady, já o sklep a Kateřina o vše ostatní. Pomáhá nám i několik

zaměstnanců ve vinici, bez nich by to nešlo.

Kdy jste se do rodinného podnikání zapojil naplno?

Nastoupil jsem do firmy roku 2003, po absolvování vinařské školy v Lednici. Ale už během

posledního ročníku studia jsem při vinobraní intenzivně pomáhal.

Bylo vinaření váš sen, nebo se s navázáním na otcovu tradici tak nějak počítalo?

Vyplynulo to ze situace. Asi se s tím počítalo… Kdo jiný by to dělal? (smích)

Jak byste popsal vaši práci s červenými víny?

Hrozny sbíráme podstatně později než ostatní, převážně během listopadu. Necháváme je

pořádně dozrát. Červená vína pak prodáváme ideálně po dvou letech, nejsou určena

k okamžité spotřebě. Kvasíme při vyšší teplotě, proto mají hodně taninu a lehce vyšší

kyseliny. Réva totiž roste ve vápnité půdě a ve větší nadmořské výšce – největší kopec má

340 m. Všechna červená vína dáváme do dřeva a používáme jak nové, tak starší sudy.

Které víno považujete za své nejlepší?

Rozhodně Frankovku. Sestra má raději bílá vína se zbytkovým cukrem, z červených si

oblíbila Frankovku 2012 – nádhernou, nasládlou a jemnou.

Kolik odrůd máte aktuálně v nabídce?

V jednom ročníku pět modrých a sedm bílých. Pluse nějaká rosé, takže kolem patnácti. Někdy

se od jedné odrůdy udělají dvě šarže – první suchá, druhá se zbytkem. Třeba Sauvignon máme

na dvou tratích a takto si s ním hrajeme. A nebojíme se ani barikových bílých – konkrétně

Chardonnay a Rulandského bílého. Taková vína ještě nepronikla do všeobecné obliby, ale

postupně se to mění. Musíte být opatrný, protože sud nesmí víno přebít. Používáme

pětsetlitrové sudy, kde přechod není tak intenzivní jako v menších.

Zkoušíte i další netypické „experimenty“?

U Tramínu a Sauvignonu jsme dělali kryomaceraci. Výsledná vína byla krásně aromatická a

výsledek nás zaujal, ale při takové výrobě vzniká i hodně kalu. Pomohlo by peristaltické

čerpadlo, které je vůči rmutu šetrné… Třeba to někdy zase vyzkoušíme.

Na jaké novinky se vaši příznivci mohou těšit?

Loni jsme vysázeli novou odrůdu – muškát žlutý. A netrpělivě čekáme, jak to s ní dopadne.

(smích) Začneme též dělat šumivé víno, z Chardonnay a možná z Rulandského modrého.

Na které víno pro příští rok sázíte jako na největší hit?

Na Frankovku 2015 ve výběru z hroznů, kterou budeme v dubnu a květnu lahvovat. Velmi

vydařený by měl být též Merlot rosé a Claret Pinot Noir 2016.

V poslední době vaše vína získala několik ocenění. Kterého si nejvíce vážíte?

V roce 2015 jsme na Králi vín s Merlotem zvítězili v kategorii červené suché. A na Prague

Wine Trophy nás velmi potěšila velká zlatá medaile za Ryzlink rýnský.

Stíháte po práci také relaxovat?

Odpočíváme přes zimu. (smích) Jinak je práce pořád spousta. Mám tři děti a Katka dvě, i to je

pořádný záběr. Rády chodí s námi do vinohradu, hlavně uzobávat hrozny. (smích) Samotné

víno zatím neochutnaly, ale hezky jim voní.

A co cesty za vínem? Vyrážíte někdy?

Sem tam v létě… Třeba do německého Dernau an der Ahr. Jde o malou oblast, typickou svým

Rulandským modrým a Jakubským. A obě jsou opravdu dobrá…

Ochutnejte vína z vinařství Vitis Strážnice


Pracuji ...