Naši vinaři

Tihle borci pro vás makají od rána do večera, abyste si mohli naplno vychutnat ta nejlepší vína. Prohlédněte si, s kým máte tu čest.

Marek Šurýn z Vinařství Pergen: „Vinohrad musí být jako zahrádka.“

12. 10. 2016
Míra Mašek

Vinařství Pergen. Malé rodinné vinařství z obce Perná v srdci Pavlovských vrchů a Marek Šurýn, jenž je posedlý dokonalostí. Spolupracovat s Markem je neskutečně inspirující. Je do vína zkrátka zapálený. A ty jeho bílá vína jsou…famózní!!!

Vinařství Pergen

Obec: Perná

Podoblast: Mikulovská

Rozloha vinic: 7 ha

Roční produkce: 19 000 lahví

Viniční tratě:

Goldhamer

Purmice I.

Purmice II.

Bergrus I.

Bergrus II.

Levá klentnická

U Mikuláška

Co vás přivedlo k vínu a vinařině?

Děda i táta v Perné vinařili už za minulého režimu, takže jsem odmala pomáhal umývat bečky a demižony. Protože jsme ale hospodařili na družstevním, měl jsem dlouho víno spojené jen s prací a ne s radostí. Až když mi začalo chutnat, uvažoval jsem, že bych vyráběl své vlastní. No a motivovali mě i hosté našeho penzionu, kteří za vínem museli chodit jinam.

Jak dlouho působíte na trhu pod značkou Pergen?

Nejprve jsme se s otcem zaměřovali na sudová vína, až po čase jsme se rozhodli přívlastková vína lahvovat. A tak jsem na podzim 1999 založil vinařství, které jsme pojmenovali podle středověkého názvu obce Perná.

 

Co považujete za nejcharakterističtější rys vašeho vinařství?

Abychom udrželi vysokou kvalitu, dbáme na každý detail. Od samotných vinohradů, které musejí být „jako zahrádka“. Až po zpracování, kdy například při lisování používáme jen mírné tlaky, aby se do vín nedostaly hořčinky.

Která vína pokládáte za svou vlajkovou loď?

Určitě Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Zakládáme si i na Pálavě a Aureliu, ostatní z asi čtrnácti vín v nabídce hodnotím spíše jako doplňková. A chci, aby tomu tak bylo i do budoucna. Suchý Ryzlink a Veltlín vždy budou představovat to nejlepší z Pergenu, Pálavu a Aurelius ladíme do polosucha či polosladka.

Pergen pro mnoho milovníků vína znamená proslulé tratě. Které z nich si nejvíce vážíte?

Určitě Goldhameru na Pálavě, kde jsme révu sázeli už před pětadvaceti lety. Odsud pocházejí naše nejlepší bobule.

Kolik lidí se na výrobě vín podílí?

Já, mí rodiče a bratranec. A nesmím zapomenout na bratra, který také dodává hrozny ze svého vinohradu.

 

To není mnoho… Stíháte vůbec odpočívat?

Bez odpočinku by to nešlo, člověk nesmí pořád jen dřít. Když mám volno, snažím se ho trávit s rodinou. Oba synové rostou jako z vody. A nechci, aby mi jejich dětství proteklo mezi prsty. Chodíme do přírody, jezdíme se koupat… Člověk si to musí umět naplánovat.

Pracuji ...