Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Jak otevřít šumivé víno

23. 12. 2016
David Schön

Přichází ten slavnostní okamžik, na který jste se těšili. Vytahujete lahev bublinek a chcete slavit. Chcete tento okamžik konečně zažít bez strachu, že někomu špuntem vystřelíte oko? Je to hrozně jednoduché. Člověk nemusí mít sílu jako Herkules ani ovládat fyziku jako Einstein. Stačí znát pár jednoduchých fint a otevírání šumivého vína půjde jako po másle.

A jakže tedy bez problémů otevřít každou lahev sektu?

  1. Oříznete nožíkem kapsli (dá se použít takový ten plastový pásek na kapsli) a odstraníte ji.
  2. Uvolníte drátěný košík, který drží zátku. Pokud chcete postupovat jako pravý sommelier, tak byste už v době uvolňování košíku měli palcem pravé ruky jistit zátku, aby náhodou nevystřelila. Pokud věříte, že korek samovolně neodletí a chcete to mít pohodlnější, můžete agrafu (drátěný košík) v klidu sundat.
  3. Teď už ale palcem pravé ruky zátku opravdu začněte jistit. Zbylými prsty uchopte korek a pevně stiskněte. Tím se ujistíte, že vám neodletí a nikomu a ničemu neublíží.
  4. Lahev držte nakloněnou pod úhlem 45°. Tohle je totiž hrozně důležité! Hodně vám to pomůže k pohodlnému odzátkování a víno vám nevypění.
  5. Levou rukou uchopte spodní část lahve a začněte LAHVÍ (!) pomalu točit. Je to mnohem jednodušší než točit zátkou a pokud lahev držíte pod správným úhlem, tak ucítíte, jak se korek pomalu začíná uvolňovat a vklouzávat vám do dlaně.

 

Pokud jste dodrželi všechny kroky, tak by otevření lahve mělo proběhnout naprosto pohodlně a kontrolovaně. Nakonec je to úplná malina. Vy teď můžete sebejistě bouchat šumivku pokaždé je k tomu dobrá příležitost. A že se jich najde!

Bublinky totiž nejsou žádná snobárna. I kdyby se vás o tom někdo snažil přesvědčit. Naopak je to skvělý společník takřka pro každou událost. Pokud chcete vědět víc a to byste chtít měli, tak se můžete dočíst o nejslavnějších druzích šumivých vín v našem článku Není vše šampaňské, co má bublinky.


Pracuji ...