Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

8 typů vín a jejich perfektní sýrový doprovod

18. 04. 2017
Jakub Pernica

Taky se vám už někdy stalo, že jste si k vínu dali skvělý sýr, ale nebylo to ono? Nebo to dokonce chutnalo hrozně? Tak vězte, že po přečtení těchto několika jednoduchých zásad se vám to už nikdy nestane.

Ať už chystáte velkou sýrovou hostinu, používáte sýr k vaření nebo si jen chcete dát něco malého na zakousnutí k vínu, budou se vám hodit. Věřte nám.

Víno a sýr – chutný evergreen, ale…

Víno a sýr jsou nerozlučitelní kamarádi. Jdou skvěle k sobě a jedno bez druhého jsou jen poloviční zážitek. Kdo to někdy zkusil, tak ví sám.

Jenže to není jen tak. Stalo se vám třeba někdy, že po zapití sousta vínem byl brie (Hermelín) hořký? Nebo přes víno vůbec nebyla cítit chuť sýra? To jste si k němu dali zkrátka špatný typ vína.

Ale nebojte, základy snoubení vína a sýrů jsou docela jednoduché a zvládnete je levou zadní.

Jaký sýr vybrat podle stylu vína

Máte vybrané víno, správně nachlazené, návštěva už je pohodlně usazena v obývacím pokoji. Teď už jen vybrat ten nejlepší sýr, abyste byli za pravé profíky. Tady máte malý tahák.

Šumivé

Perfektní sýry: Tepelně upravené – fondue, raclette

Typická vína: Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Champagne, Cava, Prosecco

Lehčí bílé

Perfektní sýry: Tvrdé a polotvrdé sýry

Typická vína: Müller Thurgau, Sauvignon, Veltlínské zelené, Albariño, Trebbiano, Pinot Grigio

Plné bílé

Perfektní sýry: Sýry s bílou plísní, čerstvé sýry

Typická vína: Chardonnay, Rulandské bílé, Tramín, Viognier, Sémillon, Chenin blanc

Sladké bílé

Perfektní sýry: Sýry s modrou plísní, sýry s mytou kůrou

Typická vína: Tramín, Pálava, Ryzlink rýnský, Sherry, Sauternes, Tokajské

Růžové

Perfektní sýry: Polotvrdé a měkké sýry

Typická vína: Zweigeltrebe, Rulandské modré, Frankovka, Grenache, Merlot, Malbec

Lehčí červené

Perfektní sýry: Kozí sýry, tvrdé sýry

Typická vína: Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, St. Laurent, Gamay, Tempranillo

Středně plné červené

Perfektní sýry: Polotvrdé sýry, sýry s mytou kůrou

Typická vína: Merlot, Frankovka, Cabernet Moravia, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo

Hutné červené

Perfektní sýry: Sýry s modrou nebo bílou plísní

Typická vína: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Malbec, Syrah, Nero d’Avola

Mám sýr a hromadu vína ve sklípku. Které si vybrat?

Pokud jdete opačnou cestou, máte koupený sýr a chcete k němu z archivu vytáhnout to pravé víno, tak se vám bude hodit následující jednoduchá infografika. Tak si ji směle stáhněte a vytiskněte.

Zaujalo vás snoubení vína se sýry? Věříme, že ano. Rozhodně doporučujeme zkoušet různé variace, je to skvělý zážitek. Teď už teoreticky víte, jak snoubit víno se sýry. A to když se řídíte podle vína, tak i podle sýra! Teď hurá cvičit to i prakticky :)

Zaujalo vás snoubení natolik, že o něm chcete vědět víc? Koukněte se na naše vinné balíčky. Vždycky k vínu posíláme i tipy na párování s jídly. Nebo se zastavte na některém z našich kurzů a staňte se profíkem naplno.


Pracuji ...