Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Rok na vinici: Co vše zažívá vinař, než se dostane víno na váš stůl

12. 02. 2018
Jakub Pernica

Víno je krásný nápoj a pracovat ve „vinném byznysu“ je radost. A co teprve vyrábět si vlastní víno, přesně podle sebe a své chuti… Jenže vinařina není vždy jen romantika. Někdy je to sakramentsky náročná práce. V tomto článku shrneme, jak probíhá rok na vinici, co zažívá réva a jaké práci se vinař zkrátka nevyhne, než se víno dostane na váš stůl.

 

Zima a jaro

Začátek roku se nese v duchu relativního klidu. Jde o období, kdy vinaři již mají za sebou většinu podstatné práce se zpracování předešlého ročníku a mohou si lehce oddechnout. Jenže to neznamená zahálet. Kontrola vinic, oprava stojek a vodicích drátů révy…

Podle počasí pak během února nebo března vinaři prořezávají vinice a opravují vedení révy vinné, aby odpovídalo jejich představě. Nepotřebné tažně zkrátka musí pryč.

Jaro bývá také obdobím, kdy se vinaři nejvíce modlí. Hrozí totiž jarní mrazíky, které představují jednoho z úhlavních nepřítelů vinic. V květnu réva začíná kvést a je vůči mrazu nejzranitelnější. A hádejte, co se stane, pokud květy přemrznou. Nebude hrozen. A z čeho se vyrábí víno? Už asi chápete.

Období zelených prací

Červen a červenec rozhodně pro vinohradníky není okurková sezóna. Jde o hlavní období zelených prací, tedy zbavování se přebytečných listů. Ty rostou jako houby po dešti a stíní hroznům, které pomaleji vyzrávají.

Dozrávání hroznů a vinobraní

Během léta hrozny dozrávají a začínají se zbarvovat. Sluníčko v nich vytváří cukr a aromatické látky. Jestliže ještě začátkem léta vinaři vyhlíží déšť s nadšením, na podzim se jim z něj vraští čelo.

Zezačátku je voda důležitá, aby hrozny pořádně rostly, jenže na podzim přílišné mokro napomáhá dalšímu úhlavnímu nepříteli révy – plísním. Nastal čas na preventivní postřik. Klasičtí vinaři přes den, bio jedou noční směny. To byl vtip, používají přírodní prostředky.

Od konce srpna už vinaři jen netrpělivě čekají na tu správnou dobu sběru. Ne moc brzo, aby měly hrozny optimální kondici, ale ani moc pozdě. To by se o úrodu postaraly plísně a špačci. Vinobraní musí být zkrátka načasované „tak akorát“.

 

Práce ve sklepě

Hrozny posbírány a ve sklepě, teď začne ten tanec. Na víkendy a svátky se tady nehraje. Jede se naplno od rána do večera. Nic se nedá odbít, všechno musí být precizně a včas.

Odstopkování, lisování, hlavní kvašení, dokvášení... U toho stále musí kontrolovat kvalitu a správný průběh. Nastává období roku, kdy nakoupit víno od menšího vinaře znamená odpověď: „Za tři týdny si zavoláme a domluvíme se. To bude posbíráno.“

Nastává také období burčáku - mléka starců, jak se říká. No a v listopadu už jdou s kůží na trh vína nového ročníku. Svatomartinské se stává fenoménem, a i když jde o jednodušší vína, odhalí skvěle potenciál celého ročníku.

Prodej vína

Výrobou vína to ale nekončí. Vinaři toho totiž sami tolik nevypijí a navíc se chtějí svým dítkem pochlubit světu. A to je dobře.

Existuje několik možností, jak víno prodávat. Ze sklepa, na vlastním e-shopu, do obchodů a vinoték nebo obchodníkům s vínem. Vše má svoje plusy a mínusy. Co ale víme jistě, že s námi vinaři spolupracují rádi. Vždyť máme tu čest jich mnoho nazývat kamarády. A jsme za to vděční.


Pracuji ...