Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Polévka z pečeného česneku

05. 03. 2019
David Schön

Chcete si posílit imunitu, zároveň se zahřát a nechce se vám zrovna skákat rovnou ze sauny do ledového jezírka? Máme pro vás hodně elegantní způsob, jak toho docílit. Luxusní krémovou česnečku. Jemná chuť pečeného česneku uchvátí i ty, kteří čerstvému česneku dvakrát nefandí. A jak už to u skvělých receptů často bývá, je příprava úplně jednoduchá.

Čas přípravy: 45 minut Složitost: nenáročná příprava Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 4 paličky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 větší cibule, nakrájená najemno
  • 2–3 vařené brambory, nastrouhané najemno
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1,5 dl bílého suchého vína (fantastické je suché Sherry)
  • 100 ml smetany
  • snítka čerstvého tymiánu
  • šťáva z půlky citronu
  • hoblinky parmazánu na ozdobu
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • olivový olej
  • sůl, bílý pepř

 

Postup:

  1. Vezměte paličky česneku a seřízněte jim hlavičku, aby byly jednotlivé stroužky částečně odkryté. Zastříkněte je olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi hodinku. Až bude česnek upečený, jednotlivé stroužky pohodlně vymačkáte pomocí prstů.
  2. V rendlíku si rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte do něj najemno nakrájenou cibuli a opékejte pěkně do měkka asi 5 minut. Přidejte vymačkané stroužky česneku, minutku opečte a následně podlijte vývarem a bílým vínem a přihoďte snítku tymiánu. Polévku přiveďte k varu a nechte probublávat 20 minut. Přidejte najemno nastrouhané vařené brambory a před mixováním nezapomeňte vylovit tymián.
  3. Pomocí tyčového mixéru umixujte z polévky hladký krém. Přidejte smetanu a podle chuti citronovou šťávu, sůl a bílý pepř. Zdobte hoblinkami parmazánu a tenkými plátky česneku opečenými dozlatova na olivovém oleji.     

Snoubení:

Ke krémové česnekové polévce sáhněte po sušším bílém vínu. Pokud máte ono suché Sherry, bude to rozhodně ideální volba. Dobře zafunguje také suché Chardonnay nebo Rulandské bílé s lehkými krémovými tóny. Zajímavou kombinací může být i vyzrálý suchý Ryzlink vlašský.

Nakoupit vína na eshopu


Pracuji ...