Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Medový koláč s ořechovou krustou

16. 11. 2019
David Schön

Čas přípravy: 30 - 40 minut Složitost: Mírně pokročilá příprava Počet porcí: 10

Tento výborný podzimní koláč nás naučila jedna mladá nadějná cukrářka z Vyškova, která říkala, že po zakousnutí do této směsi medu, oříšku a krému musí mít každý zaručeně „nebe v hubě“.  Tento výtečný sladký koláč je ideální ke kávě nebo samozřejmě skleničce sladšího vína během podzimního odpoledne. 

 

Základní suroviny:

 

Na těsto:

500g hladké mouky

200g moučkového cukru

2 vejce

200g másla

2 lžíce medu

2 lžičky sody

2 lžičky mléka

 

Na směs:

300g nasekaných vlašských ořechů

80g cukru krupice

120g másla

3 lžíce medu

 

Na krém:

3 dl mléka

1,5 lžíce hladké mouky

1,5 lžíce solamylu

100g cukru

250g másla

1 vanilkový cukr

 

  1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte těsto. To rozdělte na dvě stejné poloviny a vyválejte dvě placky. Doporučujeme vyválet na pečící papír ustřižený podle velikosti plechu a poté těsto z papíru překlopit na plech vysypaný hrubou moukou. Jednu placku pečte hned asi 10-15 minut na 175°C.
  2.  Připravte si směs. Pokud máte vlašské ořechy v celku, můžete si pomoct válečkem na těsto, kterým jdou pěkně rozdrobit na menší kousky. Všechny ingredience směsi dejte na pánev a smažte dozlatova. Ještě teplou směs naneste na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní manipulovat.
  3.  Na druhou nandejte připravenou směs a pečte i s ní stejnou dobu jako první placku. Po upečení nechte placky vychladnout, ty tak ztvrdnout a jdou z plechu opatrně sundat.
  4.  Mléko, hladkou mouku, solamyl a cukr společně povařte a následně nechte vychladnout. Chladnou směs postupně přimíchejte do 250g másla s vanilkovým cukrem.
  5.  První upečenou placku zastříkněte deci rumu a nechejte vsáknout. Poté potřete krémem, na ten položte druhou placku se směsí nahoře. Hotový koláč nechejte uležet minimálně do druhého dne. Těsto tak nasákne krém a zvláční.

Snoubení:

Tento sladký medovo-ořechový koláč se nejlépe snoubí právě se sladkým vínem. Jeho sladkost, medovost a máslovost se krásně doplní s medovými a máslovými tóny sladšího Chardonnay. Zajímavou volbou bude také Veltlínské zelené či Ryzlink vlašský ve výběru z bobulí.


Pracuji ...