Čas přípravy: 30 - 40 minut Složitost: Mírně pokročilá příprava Počet porcí: 10
Tento výborný podzimní koláč nás naučila jedna mladá nadějná cukrářka z Vyškova, která říkala, že po zakousnutí do této směsi medu, oříšku a krému musí mít každý zaručeně „nebe v hubě“. Tento výtečný sladký koláč je ideální ke kávě nebo samozřejmě skleničce sladšího vína během podzimního odpoledne.

Základní suroviny:
Na těsto:
500g hladké mouky
200g moučkového cukru
2 vejce
200g másla
2 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžičky mléka
Na směs:
300g nasekaných vlašských ořechů
80g cukru krupice
120g másla
3 lžíce medu
Na krém:
3 dl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
100g cukru
250g másla
1 vanilkový cukr
- Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte těsto. To rozdělte na dvě stejné poloviny a vyválejte dvě placky. Doporučujeme vyválet na pečící papír ustřižený podle velikosti plechu a poté těsto z papíru překlopit na plech vysypaný hrubou moukou. Jednu placku pečte hned asi 10-15 minut na 175°C.
- Připravte si směs. Pokud máte vlašské ořechy v celku, můžete si pomoct válečkem na těsto, kterým jdou pěkně rozdrobit na menší kousky. Všechny ingredience směsi dejte na pánev a smažte dozlatova. Ještě teplou směs naneste na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní manipulovat.
- Na druhou nandejte připravenou směs a pečte i s ní stejnou dobu jako první placku. Po upečení nechte placky vychladnout, ty tak ztvrdnout a jdou z plechu opatrně sundat.
- Mléko, hladkou mouku, solamyl a cukr společně povařte a následně nechte vychladnout. Chladnou směs postupně přimíchejte do 250g másla s vanilkovým cukrem.
- První upečenou placku zastříkněte deci rumu a nechejte vsáknout. Poté potřete krémem, na ten položte druhou placku se směsí nahoře. Hotový koláč nechejte uležet minimálně do druhého dne. Těsto tak nasákne krém a zvláční.
Snoubení:
Tento sladký medovo-ořechový koláč se nejlépe snoubí právě se sladkým vínem. Jeho sladkost, medovost a máslovost se krásně doplní s medovými a máslovými tóny sladšího Chardonnay. Zajímavou volbou bude také Veltlínské zelené či Ryzlink vlašský ve výběru z bobulí.