Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Způsoby pěstování révy vinné

12. 10. 2016
Jakub Pernica

Na víno a jeho výslednou kvalitu má vliv mnoho různých faktorů a o jejich důležitosti lze vést dlouhé diskuse. Nicméně drtivá většina vinařů a dalších odborníků se shodne na tom, že základem, který určí, jestli bude víno výjimečné, špatné, nebo průměrné, je kvalita hroznů. Zatímco u kvalitních hroznů už je kvalita vína v rukou vinaře, ze špatných ani ten nejlepší enolog (zjednodušeně technolog pro výrobu vína) skvělé víno neudělá. S tímto dost souvisí způsob pěstování révy vinné.

O vinice se lze starat podle několika „filosofií“ a každá má své pro a proti. Jaké to jsou?

Konvenční pěstování

Konvenční způsob pěstování zahrnuje takřka neomezené používání chemie a průmyslových technologií. Zaručuje tak vyrovnanou a maximální úrodu, takže vinařství má jistotu, že hrozny sklidí v celkem dobré kvalitě. Hlavní orientace je na tržby a výnos. Nicméně tento způsob je nejméně šetrný k životnímu prostředí a půdě. U nás se tímto způsobem nejvíc hospodařilo v 60. letech 20. století a nyní již velká část vinařství přechází do systému integrované produkce.

Integrovaná produkce

Integrovaná produkce je v současnosti nejrozšířenějším směrem ekologického zemědělství. Jejím smyslem je eliminace používání chemických přípravků na nutné minimum a co nejvíce využít přirozenou obranyschopnost révy. V praxi to zjednodušené znamená především eliminaci používání chemie na nutné minimum. Místo ní se používají přírodní cesty ochrany vinic.

Základy ekologického pěstování révy vinné lze najít především ve Švýcarsku, kde v roce 1990 vznikly první definice a ucelené principy integrované produkce. Integrovaná produkce se snaží o trvale udržitelný rozvoj přírody. Jde tedy o hospodaření, které současným i budoucím generacím zachová možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby, přitom nesníží rozmanitost přírody a uchová přirozené funkce ekosystémů.

Ekologické vinohradnictví

Ekologické vinohradnictví je zaměřeno na používání přirozených procesů. Je vyloučeno použití jakékoliv chemie a vinice se ošetřuje výlučně přírodními prostředky (například jako postřiky se používají rostlinné výluhy). Ochrana je zaměřena především na prevenci. Veškerá péče o vinici a půdu se provádí s cílem maximalizace kvality a zdravotního stavu ekologicky vyprodukovaných hroznů. Ekologické vinohradnictví tak podporuje a posiluje zdraví ekosystému vinice včetně přirozené biodiverzity a zlepšuje dlouhodobou úrodnost půdy vinohradu.

Biodynamické vinohradnictví

Biodynamické vinohradnictví je takovým protipólem klasického konvenčního pěstování. Biodynamikové bezmezně věří přírodě a tomu, že nejlépe ví, co má dělat. Vychází se z filosofie Rudolfa Steinera a jeho nauky o působení a vlivu vesmírné energie na zemědělskou výrobu. Steiner doporučil speciální biodynamické preparáty, které mají zlepšit úrodnost půdy a odolnost plodin vůči chorobám a škůdcům. Používají se hlavně při přípravě kompostu.  Vliv vesmírných sil se projevuje v používání měsíčního kalendáře pro výsev a výsadbu biodynamických plodin v optimálním období, který zohledňuje především měsíční fáze.

A co je tedy nejlepší?

Těžko říct. Především asi záleží na tom, co se vám osobně líbí a na tom, co od vína čekáte. Vše má své pro a proti. Použití průmyslu dává vinařům jistotu, že sklidí. Ekologické směry jsou v tomto méně jisté a víno tak bývá i lehce dražší. Na druhou stranu u konvenčního pěstování se nedá moc hovořit o nějakém terroir, protože chemie víno do jisté míry unifikuje. Podle mě tak ani nemá šanci dát vzniknout unikátnímu vínu.

Ekologické směry mi osobně jsou bližší. Pomáhají zachovat unikátnost daného místa a navíc zachovají vinice v dobrém stavu i dalším generacím. A jelikož asi všichni budeme chtít pít víno i za 10 nebo 20 let, je to pro mne velice důležité.

Právě na taková vína se pak zaměřujeme i v našem výběru, abychom vám mohli představit vždy něco nového a možná do jisté míry nepoznaného. Ve Vinných balíčcích tak většinou narazíte na vína vinařů pěstující révu v integrované produkci nebo eko režimu.


Pracuji ...