Vinné listy

Příjemné počtení ke sklence vína. Vyberte si podle chuti.

Znojmo - tradice a překrásná příroda

05. 03. 2019
Jakub Pernica

Druhé největší město Jihomoravského kraje, historické centrum západní Moravy a město vína rozkládající se pouhých 8 kilometrů od rakouských hranic. To je Znojmo. Vydejte se s námi na procházku tímto překrásným krajem tradic, nádherné přírody a samozřejmě vína.

Jestliže Slovácko můžeme právem pokládat za studnici moravských tradic a folklóru, Mikulovsko oblastí nádherných romantických a pompézních staveb a centrem novodobého vinařství u nás, Znojemsko se pyšní historickými hrady a kostelíky, divokou přírodou a tak trochu novátorským přístupem k vínu.

Město s přívlastkem

Znojemsko se může pochlubit bohatou vinařskou tradicí, jak dokazují četné archeologické nálezy z doby starověkého Říma. Například na staré obchodní stezce nad viniční tratí Šobes můžete dodnes vidět v kamenitém terénu vyježděné koleje od těžkých římských povozů.

Rozvoj vinařství na Znojemsku urychlil v době Velkomoravské říše kníže Svatopluk. Ten nechal dovézt révu z Rakouska a Uher a začal zde cílevědomě zakládat první novodobé vinice. A co se týče vína, je znojemský region Rakousku velmi podobný dodnes.

Od Znojma na jih se táhne podél hranice s Rakouskem řada známých viničních tratí přes obce Šatov, Chvalovice, Vrbovec, Hnízdo, Slup, Jaroslavice až do Hrušovan nad Jevišovkou.

Znojmu někteří místní říkají město s přívlastkem, ale není jen městem vína. Jde zároveň o jedno z nejstarších měst střední Evropy ležící v kraji vína, okurek a meruněk. Již ve 13. století toto královské město obklopily mohutné hradby a město se rozvíjelo a bohatlo. Velký požár v roce 1490 sice rozmach Znojma přibrzdil, avšak město povstalo snad ještě krásnější. Najdete zde romantické křivolaké uličky, nádherné vyhlídky a také plno historických vinných sklepů a podzemních chodeb.

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo

Znojmo jako jedno z předních vinařských měst pořádá několik významných vinařských slavností. Jistě nejznámější je Znojemské historické vinobraní s tradiční královskou jízdou. Touto událostí žije doslova celé město. A není se čemu divit, 36tisícové město tou dobou díky 80 tisícům návštěvníků praská ve švech.

Ale vinobraní není jedinou znojemskou akcí spojenou s vínem. Burčákové slavnosti, VOC festival nebo Jarovín rosé jistě také stojí za zmínku.

Na Znojemsku historicky převažuje produkce bílých aromatických vín. Kromě Veltlínského zeleného, který je hlavní odrůdou, se tu dobře daří odrůdám Müller Thurgau, Sauvignon a Ryzlink rýnský. V okolí Dolních Kounic v severní části Znojemské vinařské podoblasti najdete také skvělá červená vína, obzvlášť zdejší Frankovka je obdivuhodná.

Znojmo jako první vlaštovka VOC

VOC (vína originální certifikace) znamená pro Česko částečný příklon k apelačnímu systému, který se využívá na jihu Evropy nebo v Novém světě. Ten klade důraz na terroir jako celek, ne jen na vyzrálost hroznů. A my s tímto krokem musíme jen souhlasit.

TIP: Více si o VOC můžete přečíst na našem blogu, kde jsme se mu věnovali podrobněji. Odkaz zde.

První VOC v České republice vzniklo v roce 2009 právě na Znojemsku. VOC Znojmo založili ing. Jiří Hort a Jaroslav Chaloupecký. Postupem času se do projektu zapojili další vinaři a nyní jich je celkem devatenáct, mimo jiné například Josef Dobrovolný, kterého můžete znát z našich vinných balíčků.

Znojemské VOC se zaměřuje výhradně na bílé odrůdy, kterým se na Znojemsku náramně daří. Konkrétně jde o Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené (plus jejich cuvée).

Dechberoucí přírodní scenérie

Jestliže bychom se měli bavit o přírodě na Znojemsku, rozhodně musíme zmínit i nejmenší národní park České republiky - Národní park Podyjí. Kaňon řeky Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem s hluboce zaříznutými meandry, skalními stěnami a kamennými moři nabízí nespočet dechberoucích scenérií.

Při výletu na Znojemsko také musíte navštívit vinici Šobes. Jde o jednu z nejstarších a nejznámějších viničních tratí v České republice. Nachází se v lokalitě Devět mlýnů uprostřed Národního parku Podyjí, v katastru vinařské obce Podmolí ve Znojemské vinařské podoblasti.

Již ve středověku byla lokalita využívána k pěstování vinné révy. Víno bylo proslulé svojí kvalitou a zejména v 19. století dodáváno na císařský dvůr a do význačných vídeňských restaurací. Plocha celé viniční trati je asi 16 ha, vinná réva se pěstuje na ploše asi 11 ha. Zbytek plochy zabírá meruňkový sad. Lokalita je řazena mezi deset nejlepších vinařských poloh v Evropě.

No a uznejte, zakončit cyklistický výlet nádherným pohledem z vinic Šobesu a se sklenkou vína vyrobeného z hroznů rostoucích kolem vás, co může být lepšího?

Když se vám podaří si výlet Národní parkem Podyjí trošku protáhnout, tak se vám naskytne nádherný výhled na noční oblohu. Toto místo je totiž jedním z posledních opravdu temných míst v naší republice, odkud je překrásný výhled na hvězdy.

Ve Znojmě a okolí se nachází mnoho významných památek a samotné Znojmo je městskou památkovou rezervací. Ve městě se nachází i rotunda svaté Kateřiny z 12. století, která je národní kulturní památkou pro své jedinečné malby znázorňující přemyslovskou rodovou pověst a podobizny vládnoucích přemyslovských knížat a králů.

Kromě ní se jen v nejbližším okolí nachází přes dvě stovky nemovitých kulturních památek. Zmiňme alespoň Loucký klášter, znojemský hrad nebo rozsáhlé několikapatrové znojemské podzemí ze 13. až 17. století.

Znojemsko zkrátka patří k perlám jižní Moravy, ať už se budeme bavit o překrásně přírodě, historických památkách nebo víně.


Pracuji ...